Meşhur Akkuzulu domatesi ve sebzeleri görücüye çıktı

Meşhur Akkuzulu domatesi ve sebzeleri görücüye çıktı

Akkuzulu’da dev tarla ve bahçelerde yetişen domatesler ve sebze çeşitleri tüm Ankaralıların beğenisine su
Ana Sayfa ÇUBUK HABERLERİ, Genel 30 Temmuz 2023 767 Görüntüleme

Önce Çubuk Turşusu yapımı sonra festival

Ankara’nın Çubuk ilçesi coğrafi işaretli Çubuk turşusu yapımı ve festivali için hazırlanıyor.

Lezzeti ile dünyaca ünlü patentli olan Çubuk Turşusunun ham maddesi salatalıkların yetiştirildiği ilçede, turşu üretiminde kullanılmak üzere yaklaşık 11 bin dekar alanda sebze üretimi gerçekleştiriliyor.

Çubuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cengiz Akbayrak, 3 bin 900 dekarda ekimi yapılan salatalıkta rekoltenin, bu yılki düzensiz yağışlar nedeniyle geçen yıllara oranla biraz daha düşük. İlçede yaklaşık 4 bin 22 dekar alanda domates, 1300 dekara yakın da biber ekildiğini aktararak, “Mevsiminde yağmayan ve ekim zamanı yağan yoğun yağmurlar nedeniyle ilçe genelinde sebzede ciddi anlamda zarar meydana gelmişti. Bu ürünlerin tekrar ekimi yapıldı. Normal şartlara göre salatalıkta 1,5 ila 3 ton arasında verim beklerken, bu sene 1,5 ila 2 tona yakın bekliyoruz.” dedi.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli de bölgenin en önemli geçim kaynağı turşuluk ürünlerinde güzel sezon geçirmeyi umut ettiklerini dile getirdi. Özellikle Avrupa ve Arap ülkelerinden tüccar geliyor. İlçemizde 40 çeşit turşu kuruyoruz ama bunun en çok talep edilen çeşidi salatalık turşusu. Bu yıl Arap ve Avrupa ülkelerine yönelik ihracat için görüşmeler başladı. Salatalık fiyatlarını 0 numaraya 25, 1 numaraya 20 ve 2 numaraya 15 lira dedik ama üretici az buldu, daha yüksek istiyor. Bu yıl turşu fiyatlarının çok yüksek olacağını tahmin ediyoruz.” diye konuştu.

Doğal ev turşusu olarak yapılan Turşu’nun başkenti ve anavatanı Çubuk’ta 25 çeşit turşu kuruluyor. Mart, Nisan ve Mayıs ayında ekilen salatalıklar 4 aylık bir süre sonunda hasada hazır hale geliyor. Coğrafi işarete sahip olan Çubuk turşusu için yerinde yetiştirilmesi gereken salatalıklar, organiğe en yakın şekilde üretiliyor. Hasadın ardından Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getirilen salatalıklar burada önce elek makinesinden geçiriliyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyutlara göre ayrılıyor. Küçükten büyüğe göre kasalara doldurulan salatalıkların sonraki durağı yıkama ve fırçalama makinesi oluyor. Burada kasalardan tekneye boşaltılan salatalıklar fırça ve su ile temizlenerek banda çıkarılıyor. Ardından salatalıkların turşunun suyunu içine çekmesi için gerekli olan iğneleme işlemine geçiliyor. Ardından salatalıklar tekrar boş bir tekneye düşüyor ve tenekeye konarak bir dizi işlemden geçecek kurulum aşamasına geçiliyor.

Bütün bu işlemlerin ardından salatalıkların 1 ay boyunca bekleyecekleri tenekenin kurulum aşaması başlıyor. Burada turşunun en önemli malzemelerinden biri olan sarımsak, defneyaprağı, acı biber ve tadına en önemli katkıyı sağlayan çiçekli dereotu, salatalıklarla beraber tenekeye koyuluyor. Ardından içinde 2 yıl öncesinden alınıp bekletilen üzüm sirkesi ve tuz olan suyu tenekeye aktarılarak bir gün boyunca fermente olması için ağzı açık şekilde bırakılıyor. Ardından tenekelerde bir ay boyunca bekletilen salatalıklar, tuzunun seyreltilmesi için tekneye boşaltılarak yıkanıyor. Damak çatlatan Çubuk Turşusu, farklı boyutlardaki kavanozlara tek tek yerleştirilip ağzı kapatılarak yurt içi ve yurt dışı siparişlere hazır hale geliyor. Turşular yola çıkmadan önce gıda teknikerleri tarafından, turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadığının kontrol edildiği test aşamasından da geçiyor. Burada teste tabi tutuluyor. Bunun üzerine tüketim aşamasında herhangi bir sorunun olmadığının anlaşılmasının ardından turşular kamyonlara yüklenerek dağıtıma çıkıyor.

Tarlada ve imalatta çalışan işçiler; “Çubuk’un turşusunu meşhur yapan şey salatalığın çok verimli ve lezzetli olması. Tarla sahipleri Mart, Nisan ayında tarlayı hazırlıyorlar. Mayıs’ta fide ve tohum ekimleri yapılıyor. 3-4 günde bir çapa yapıyoruz. 40 günde hasat veren bir sebze. Hasat çok hızlı olduğu için Çubuk’un turşuları ve salatalıkları çok meşhur. İlk hasadı yaptıktan sonra 2 günde bir yeniden hasat yapabiliyoruz” diye konuştu.

Çubuk Turşusu herkes yaş kesimi beğeniliyor. Bu turşuyu özel yapan en önemli kriter tamamen doğal olması. Salatalıklar boyutlarına göre ayrılıyor, yıkanıyor ve iğneleme işlemi yapılıyor. Burada üretilen turşular Cumhurbaşkanlığı Külliyesi başta olmak üzere tüm bakanlıklara ve devlet kurumlarına gönderiliyor. Burası fabrikasyon değil tamamen doğal olduğu için turşular çok beğeniliyor. Kesinlikle katkı maddesi kullanmıyoruz. Turşuları evimizde nasıl kuruyorsak burada da aynı şekilde kuruyoruz. Burada günde 1 buçuk ton turşu kurabiliyoruz. Yaz ve kış turşularının da üretimini yaptığımız için burada 365 gün üretim yapabiliyoruz. Sadece salatalık değil lahana, kelek, acur, kapya, havuç ve patlıcan gibi 25 farklı turşu kurabiliyoruz. En ünlü turşumuz salatalık turşusu. Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri’nden (AMATEM) gelen yetkililer turşuda ki etken maddelerin uyuşturucu bağımlılığı tedavisinde kullanıldığını tespit ettiler. Bu yüzden AMATEM için turşular kuruyoruz. Biz Ankara Ticaret Odası’na (ATO) gittik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la buluştuk. Çubuk Belediyesi olarak bizi ziyaret etti. Turşularımızın tadına baktı. Çok beğendiğini söyledi. ‘Bu turşuları kim yaptı’ dedi. Bizim yaptığımızı öğrenince bizimle fotoğraf çektirdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’da bizi ziyaret etti. Onunla birlikte turşu kurduk. Hazırladığımız her şeyi çok beğendi. Birçok üniversiteden hocalar gelerek tesisimizde incelemelerde bulundu. Bölümlerden bize stajyer öğrenciler gönderiyorlar onlara eğitimler veriyoruz. Çubuk turşularına kadın eli değince lezzeti bir başka oluyor. Biz sevgimizi katarak yapıyoruz” dedi.

ÇUBUK 2023 YILI 16. ULUSLARARASI ÇUBUK TURŞU VE KÜLTÜR FESTİVALİNE HAZIRLANIYOR

Ankara’nın Çubuk ilçesinde bu yıl 16’ncısı düzenlenecek Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali‘ne hazırlıklar devam ediyor.

Çubuk Belediyesi tarafından desteklenen festival, 7-10 Eylül tarihleri arasında Çubuk Abad Parkı festival alanında gerçekleştirilecek etkinlik kapsamında ürünlerin sergileneceği stantların satışına başlandı.

Belediye Başkanı Baki Demirbaş, yaptığı açıklamada, festivalde yer almak isteyenlerin acele etmeleri gerektiğini belirtirken, Festival kapsamında ürünlerin sergileneceği stantların satışı başladı. Festivalin ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Belediye Başkanı Baki Demirbaş, vatandaşların ekonomik kazanımlar elde etmesi ve ticari bağlantılar yapması için festivalin düzenlendiğini ifade etti. Festival alanında yaklaşık 300 stant kurulacak ve tanıtım çalışmaları devam ediyor. Etkinliğin ilçe ekonomisine çok büyük girdi sağladığını ve esnafın her yıl festivali merakla bekleniyor. Festivalimiz daha çok vatandaşlarımızın ekonomik kazanımlar elde etmesi, başta turşu olmak üzere yıl boyu sürecek ticari bağlantılar yapmaları için düzenlenmektedir. kültür ve sanat ürünlerinin tanıtım ve satışlarının yapıldığı stantlardan 3 bin, turşu ve yöresel ürünlerinin satışlarının yapıldığı stantlardan 6 bin, yeme içme bölümündeki stantlardan ise 7 bin 500 lira ücret alınacak. Festival alanına yaklaşık 300 stant kurulacak.”dedi.

Tanıtım çalışmaları devam ederken Çubuklular, Ankara halkını ve tüm Türkiye’yi festivale davet ediyor.

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Tasarım | www.aksiyonreklam.com